Super User. Posted in porady prawne

Jeśli pracodawca naruszył prawo np. bezpodstawnie wypowiadając pracownikowi umowę o pracę, bezzasadnie ukarał karą dyscyplinarną lub porządkową, nie wypłacił należnego wynagrodzenia, ukarał karą porządkową lub dyscyplinarną itd., należy zwrócić się do sądu pracy. Pozew do sądu powinna wnieść osoba poszkodowana, ale komisja zakładowa powinna pomóc napisać pozew lub skontaktować ją z prawnikiem zarządu regionu.

Super User. Posted in porady prawne

Natychmiast należy szukać pomocy w komisji zakładowej lub zarządzie regionu:

Jeżeli członek związku dowie się, że dyrektor szkoły chce go zwolnić z pracy.

• Jeżeli pracodawca zamierza ukarać pracownika karą porządkową lub dyscyplinarną.
  • Gdy zachodzi podejrzenie, że pracodawca z pracownikiem zawarł złą umowę o pracę.
  • Jeżeli pracodawca łamie inne prawa pracownicze.
  • Jeżeli pracodawca nie respektuje praw związkowych.
  • Gdy przewodniczący koła lub inny członek związku czuje się szykanowany lub doświadcza długotrwałej przemocy psychicznej ze strony dyrekcji lub innych pracowników.
  • W razie problemów związanych z awansem zawodowym.
  • Gdy w zakładzie pracy nie są przestrzegane zasady bhp.

Jeżeli zastanawiacie się, czy z jakimś problemem warto czy nie zgłosić się do komisji zakładowej, to po prostu zadzwońcie! Zawsze warto zasięgnąć informacji. Często wtedy unika się kłopotów.

Każdy członek związku powinien mieć świadomość, że wiele informacji oraz niezbędną pomoc ma prawo otrzymać we wszystkich strukturach naszego Związku.