Komunikat...

Komunikat ze spotkania grup roboczej do spraw odbiurokratyzowania pracy szkoły, Warszawa, 02 października 2019 r.

We wtorek w Ministerstwie Edukacji Narodowej odbyło się kolejne spotkanie  grupy roboczej do spraw odbiurokratyzowania pracy szkoły. Na spotkaniu omawiano obszary ewaluacji zewnętrznej i wewnętrznej, oceny pracy nauczyciela oraz awansu zawodowego w zakresie ograniczenia biurokratyzacji. Jednym z wielu postulatów KSOiW był postulat ograniczenia dokumentacji przygotowywanej w procedurze awansu zawodowego. Wszystkie propozycje złożone w dniu dzisiejszym zostaną przeanalizowane przez ministerstwo.

W dyskusji podkreślano rolę autonomii dyrektorów szkół i rad pedagogicznych w tworzeniu dodatkowych dokumentów szkolnych. W związku z tym pojawiła się propozycja nawiązania ściślejszej współpracy między nadzorem pedagogicznym a dyrektorami szkół. Na kolejnym spotkaniu zostanie omówiona dokumentacja związana z organizowaniem w szkołach  pomocy psychologiczno- pedagogicznej.