Spotkanie z ministrem MEN.

30 września 2019 roku odbyło się cykliczne spotkanie z przewodniczącymi kół Organizacji Międzyzakładowej i Regionalnej Sekcji Oświaty i wychowania NSZZ Solidarność w Białymstoku. Tym razem mieliśmy zaszczyt gościć u siebie Ministra Edukacji Narodowej Pana Dariusza Piontkowskiego Podlaskiego Kuratora Oświaty Panią Beatę Pietruszkę oraz wiceprzewodniczącego Zarządu Regionu Podlaskiego Pana Eugeniusza Formeistra.

Pan minister odpowiadał na liczne merytoryczne pytania zebranych. Pojawiły się pytania dotyczące edukacji włączającej, szkolnictwa specjalnego, nauczania języka angielskiego w przedszkolach, podstawy programowej szkół średnich w klasach po szkole podstawowej, możliwości przejścia na wcześniejszą emeryturę po 30 czy 35 latach pracy.

Spotkanie było odebrane bardzo pozytywnie. Pozwoliło spokojnie patrzeć w przyszłość, tym razem bez silnych emocji. Ze strony gości padło wiele ciepłych słów pod adresem nauczycieli.

Jako związkowcy i pracownicy Oświaty czuliśmy się docenieni i rozumiani.

Agnieszka Rzeszewska