Komunikat 14.03.2019

Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zdecydowanie popiera protest Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Małopolskiego. Podjęto decyzję, że akcja Sekcji Regionalnej przekształca się w protest ogólnopolski.

Prezydium KSOiW NSZZ „S” dyskutowało o strategii protestu, opracowało harmonogram działań, także dotyczący struktur regionalnych. Protest w Małopolsce ma trwać do czasu uzyskania satysfakcjonującego porozumienia z rządem RP. Czekamy na przybycie premiera Mateusza Morawieckiego lub umocowanego przedstawiciela rządu i podjęcie negocjacji z protestującymi.

KSOiW NSZZ „S” dziękuje za wszystkie słowa i listy poparcia, które przesyłają nie tylko nauczyciele, ale także inne grupy zawodowe. Apelujemy do Sekcji Regionalnych o wsparcie nas i zorganizowanie w swoich regionach akcji wspierających.

Sprawy dorosłych muszą być załatwiane między dorosłymi!

Dzieci nie powinny być zakładnikami walki związkowców z rządem o godność pracowników oświaty, podwyżki wynagrodzeń i poprawę warunków pracy. Dlatego oczekujemy na premiera Mateusza Morawickiego, podjęcia rzetelnych i merytorycznych rozmów z „Solidarnością”. Jeśli rządzący nas zlekceważą, jesteśmy zdeterminowani do zaostrzenia form protestu.

Ryszard Proksa

przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność”