W OKRESIE  WAKACJI

W GODZINACH

10.00 - 13.00

Korespondencję można

zostawić w skrzynce na drzwiach,

a listy polecone w sekretariacie Zarządu Regionu Podlaskiego na 3 piętrze.

ZAKOŃCZENIE ROKU SZKOLNEGO 2017/18

Jak co roku Solidarność oświatowa w Białymstoku uroczyście zakończyła rok szkolny Spotkanie odbyło się w Zaczerlanach, w przepięknym miejscu o nazwie „Dom Bogdaniec”.

9 czerwca 2018 r. osiem  kilometrów  od Białegostoku, do  wsi Zaczerlany przyjechały  dwa autokary i liczne auta. Na ogromnej przestrzeni mieliśmy do dyspozycji boiska do gry w siatkówkę, piłkę nożną, kometkę i tenisa stołowego, staw z rowerem wodnym i wspaniałe trasy spacerowe.

Kilka par rozegrało partię w ping-ponga i w badmintona. Inni pływali po stawie rowerem wodnym, część chłonęła naturę spacerując po okolicy.

Po zajęciach sportowych przyszedł czas na wspólne grillowanie. Potem dyskoteka prowadzona przez młodego profesjonalnego DJ-a.

Dobrą atmosferę dopełniało smakowite jadło, zwłaszcza podczas pobytu na powietrzu. Tam smakuje najlepiej nie tylko mięsiwo, ale i miło jest pobyć wśród przyjaznych osób i oddać się objęciom przestrzeni.

Pogoda dopisała. Było słonecznie i ciepło. Sprzyjała nam atmosfera radosnej zabawy  na łonie natury.

Życzymy wszystkim udanych wakacji.

Galeria zdjęć                                                                 Agnieszka Zielenkiewicz

11.06.2018 r. w sali konferencyjnej Regionu Podlaskiego spotkali się Przewodniczący Kół. Agnieszka Małgorzata Rzeszewska,  przewodnicząca KM OM NSZZ „Solidarność” przedstawiła zmiany w prawie oświatowym oraz ustawie o związkach zawodowych. Uczestnicy zebrania  przygotowując się do zakończenia roku szkolnego przypomnieli sobie
o zadaniach przewodniczących Kół.

Agnieszka Zielenkiewicz

26 maja 2018 roku w Skrybiczach w Zaścianku Podlaskim odbył się Piknik Rodzinny dla członków Solidarności Oświatowej, zrzeszonych w OM NSZZ „Solidarność” POiW w Białymstoku. Głównymi bohaterami były oczywiście dzieci i mamy.

Jak co roku było mnóstwo atrakcji. Na początku odbyły się biegi przełajowe. Krasnale (3-10 lat) wystartowały w biegu za Panem Danielem Łempickim, który wskazywał im trasę. Drugi bieg, dla starszych, zebrał jeszcze więcej uczestników, a wszystko za sprawą medali. To najważniejsze trofeum, pożądane przez każdego z zawodników. Po zakończeniu biegów odbyło się udekorowanie zwycięzców.

Tradycyjnie wyścigi rzędów cieszyły się dużą frekwencją. Skoki w workach, przez płotki i sztafeta zaangażowały sporą grupę uczestników. Na każdego czekały prezenty i słodycze.

Mecz piłki nożnej, przygotowany i przeprowadzony przez Daniela Łempickiego i Ulę Badurę, zakończył się także wręczeniem drużynowych medali i licznych dodatkowych nagród. Większość upominków pozyskała od sponsorów Magdalena Tywończuk.

Dzieci chętnie brały udział w rozgrywkach w dwa ognie czy przeciąganie liny.
Tym razem w związku z przypadającym na ten dzień Świętem Mam, linę przeciągały również one. Śmiechu było co niemiara. Zabawy z chustą prowadziły koleżanki z SP 17 – Iwona Tymińska, Monika Okłota i Małgorzata Dudzińska.
 Rzut kaloszem na odległość był też oblegany. Walczyli mali i duzi. Każdy starał się pokonać rywali i rzucić wielkim butem jak najdalej.

W trakcie imprezy odbywały się także inne konkurencje: konkurs plastyczny  „Moja Mama” przeprowadzony przez Panią Jadwigę Piotrowską i Joannę Gołębiewską oraz konkurs piosenkarski.

Radość dawało dzieciom pływanie w basenie w wielkich kulach i oczywiście ogromne dmuchane zabawki: zjeżdżalnia, gąsienica – ślizgawka i piłka nożna w ogromnych kulach – Bumper Ball na trawie oraz trampolina.

Po wysiłku podczas zawodów sportowych można było zjeść smaczne przekąski, upiec kiełbaskę przy ognisku, posilić się smacznymi pączkami i schłodzić lodami.

Był to bardzo udany PIKNIK RODZINNY.  Każda z ponad dwustu osób, znalazła sobie i swojej rodzinie przyjemną zabawę i możliwość relaksu na świeżym powietrzu. Była to również forma rekompensaty dla rodzin pracowników oświaty za czas poświęcany innym dzieciom każdego dnia. Imprezę rejestrował artysta fotograf – nauczyciel Andrzej Miecznik. Po raz kolejny Solidarność skutecznie promowała, tym razem także w telewizji lokalnej, aktywny wypoczynek w gronie rodzinnym. Jesteśmy jedynym Związkiem Zawodowym w Regionie, który podejmuje takie wyzwania. Służą one przede wszystkim integracji środowiska ale także są formą reklamy i rozwoju Sekcji Oświaty.

Imprezę przygotowali i prowadzili Agnieszka Zielenkiewicz, Jadwiga Piotrowska, Urszula Badura, Joanna Gołębiewska, Daniel Łempicki, Magdalena Tywończuk, Andrzej Miecznik i Anna Gryko.

Joanna Gołębiewska i Agnieszka Rzeszewska